در مورد فونت
4 نکته مهم درباره فونت در طراحی فایل های چاپی
1- ( Outlines )
یکی از این 4 نکته مهم درباره فونت در طراحی فایل های چاپی که از نکات طراحی برای چاپ و بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد؛ اینه که چنانچه شما نوشته های موجود در طرحتون را در مرحله پایانی کار ؛ که بعد از اون سند برای لیتوگرافی جهت تهیه زینک ارسال می شه به منحنی تبدیل نکنید احتمال خطر تبدیل شدن نوشته های شما به همچین چیزی ( ###### ) خیلی زیاده
یه روش دیگه هم هست که البته باید با توافق لیتوگرافی انجام بشه ؛ چون بعضا لیتوگرافی ها تمایل ندارن ( البته متاسفانه ) خیلی خودشون را درگیر این مساله بکنن . و اون اینه که به همراه سند چاپی که فونت هاش منحنی نشده ؛ پوشه ای حاوی تمامی فونت های استفاده شده در سند به لیتوگرافی تحویل بدین تا به مجموعه فونت های خودش اضافه یا جایگزین کنه و تنها در اینصورت که نیازی به منحنی ( Outlines ) کردن فونت ها ندارین.
یه نکته را باید خدمتتون توضیح بدم و اون اینه که : بعضی ممکنه بپرسن اگر سند را به صورت فایل TIFF ارسال کنیم اشکالی داره؟ در اون صورت دغدغه منحنی کردن یا ارسال پوشه فونت ها به لیتوگرافی را نداریم!!
باید بگم نه اشکالی پیش نمی آد ولی بهتر و حرفه ای تر اگر فایل بصورت PDF ارسال بشه ؛ ضمنا در حالتی که شما سند را بصورت TIFF ارسال می کنید؛ باید بدونید اگر نوشته هایی با سایز حدودی 6mm ( واحد اندازه گیری فونت mm) به پایین دارین باید منتظر خبر کنگره دار شدگی یا اصطلاحا رنجه دار شدگی نوشته های اون سایزها باشید !
2- stroke
یکی دیگر از 4 نکته مهم درباره فونت در طراحی فایل های چاپی ؛ اینه که:
در تمام برنامه های گرافیکی این امکان به شما داده شده که یک خط دور به نوشته خود اضافه کنید؛ ولی ضخامت و رنگ این خط دور هائز اهمیت است و این یکی از اصول طراحی برای چاپ افست در مبحث نوشتاری است
چاپ یک فرایند فیزیکال با استفاده از کاغذ و مرکب واقعی است نه شبیه سازی کامپیوتری ؛ بنابراین اگر ضخامت خط دور شما زیر 1pt باشد خصوصا زمانی که نوشته دارای رنگی بجز مشکی تک 100 باشه؛ که منظور از مشکی تک 100 ( C:0/M:0/Y:0/K:100 ) اشتباه بزرگی است .
چون ممکنه و در اصل تقریبا قطعی است که مرکب رنگ نوشته و یا مرکب رنگ بک که در اطراف نوشته است ؛ خط دور شما ببلعه و از بین ببره ! یا در بهترین حالت نوعی کچلی به اون بده. ضمنا چنین خط دوری نه کارایی محافظتی داره نه زیبایی خواهد داشت ، پس نبودش خیلی بهتر.
تا اینجا متوجه شدین که سایز خط دور در طراحی چاپ از 1pt به بالا باشه ؛ اما برای نوشته هایی با سایز متوسط به پایین مثلا نوشته ای با سایز 6mm نیز خط دور ضخیم زیبایی ندارد!! پس برای نوشته های ریز از خط دور ضخیم استفاده نکنید.
مهمترین نکته ای که در اینجا و در مقاله 4 نکته مهم درباره فونت در طراحی فایل های چاپی باید خدمتتون عرض کنم اینه که رنگ خط دور هم یکی دیگه از نکات چالش برانگیز این تکنیک ؛ رنگ خط دور باید فقط یکی از رنگ های چهارکانال باشد . یعنی یکی از C/M/Y/K حالا با هر درصدی که سلیقه و نیاز شماست .
اما نباید در انتخاب رنگ خط دورها از ترکیب دو کانال رنگی استفاده کنید ؛ چون احتمال جابجایی زینک در زمان چاپ و بیرون زدگی رنگ ها و نتیجتا تار شدگی بسیار زیاد خواهد بود .
3-Stroke trap
نکته دیگر از 4 نکته مهم درباره فونت در طراحی فایل های چاپی ؛ اینه که:
یکی از تکنیک های حرفه ای در چاپ افست که روی خط دور یا همون Stroke قابل اجرا است و کاربرد مهمی هم داره اینه که شما می تونین خط دور را به حالت Overprint دربیارین تا چنانچه زینک رنگ های بک یا حتی نوشته در صورت دارا بودن بیش از یک کانال رنگی ( در سایز بزرگ ! البته ) در زمان چاپ جابجایی داشت مشکلی برای نوشته یا حتی آبجکت شما پیش نیاد. به این تکنیک ترپ گیری می گن و ترپ به معنی دام .
منظور اینه که شما با این تکنیک حرفه ای رنگ بک و رنگ نوشته را در خط مرزی Stroke در کنار هم به دام می اندازین تا اگر هرگونه جابجایی داشتن در محدوده همین خط دور باشه . لازم به ذکر تکنیک ترپ گیری چندین حالت داره که توصیه می کنم درموردش تحقیق و جستجو کنید تا بخوبی یاد بگیرین
4-Bleed
نکته مهم دیگری که در این مقاله به آن اشاره می کنم اینه که ناحیه برش را همیشه بیاد داشته باشین و مواظب باشین نوشته ها و آبجکت های مهم طرحتون داخل ناحیه Bleed باشه تا بطور اتفاقی و در اثر خطای هرچند جزئی گیوتین صحافی چیزی را از دست ندین.
آرفاگرافیک ( www.arfagraphic.com ) سعی دارد با مقالات آموزشی کوتاه ولی کاربردی ؛ خدمتی هرچند کوچک به صنعت چاپ در ایران عزیز کرده باشد .