. Rich Black
گاهی طراح می خواهد سطح بزرگی از کار خود را با مشکی rich black پر کند . (که از لحاظ لغوی rich black یعنی مشکی غنی که در ایران و بین اهالی فن به مشکی پرکلاغی شهرت داره ؛ ولی بهتر از لفظ درست یا همون rich black استفاده بشه.) این کار را با انتخاب رنگ مشکی از پالت رنگ و بطور چشمی نباید انجام داد . همینجا و در ابتدا باید یادآور بشم که مرکب مشکی دارای دنسیته بالایی است و همین امر باعث می شه در زمان چاپ تیره تر از آنچه روی مانیتور می بینید چاپ شود .
پس بنابراین آنچه شما در مانیتور می بینید صرفا شبیه سازی کامپیوتری است! و شما را به rich black نمی رسونه ؛ به هیچ مانیتوری حتی مانیتورهای کالیبره اعتماد نکنید . آنچه در فرایند چاپ اتفاق می افتد روند فیزیکالی از ترکیب رنگ است و اگر به آنچه که در مانیتور می بینید صد در صد اعتماد کنید ، شما نتیجه خوبی از این روش دریافت نخواهید کرد!!
من به عنوان طراحی با سابقه طولانی در حوزه چاپ و بسته بندی به شما پیشنهاد می دم از روش ها و استانداردهای بین المللی این حوزه استفاده کنید .لازم به ذکر که استفاده از مشکی چهار رنگ جهت دستیابی به rich black حتی با کدهای استاندارد کمپانی هایدلبرگ منوط به در نظر گرفتن مواردی مثل :
استفاده در سطح بزرگی از طرح که بک گراند محسوب می شه یا دست کم آبجکت درشتی باشه ، متریال مناسب ( مقواهای گلاسه ای که از ضخامت مناسب برخوردار باشن و تحمل رنگی مشکی چهارکاناله یا rich black را داشته باشند ) ، متن نباشه ! ( توصیه می کنم عادت کنید به هیچ متنی و در هر اندازه ای مشکی چهار رنگ ندید. ) ولی اگر خیلی دلتون می خواد ریسک کنید فقط به متونی که واقعا سایز درشتی دارن و فونتشون هم ضخیم هست بدین که در این مورد داشتن ناظر چاپ بسیار واجب و ضروری می شه .
و در نهایت لازم این را بدونید که بودن ناظر چاپ برای زمانی که شما در طرحتون مشکی چهار کاناله (rich black) دارین واقعا ضروری است؛ حتی اگر به متن ها نداده باشین ! این را یادتون نره !
حالا بعد اینهمه مقدمه ضروری که عرض کردم پیشنهاد من در خصوص کد مشکی چهار رنگ (rich black) ؛ کد :
C:60 / M:40 / Y:40 / K:100
نکته دیگری که در خصوص رنگ مشکی و دورنگ دیگر از 4 کانال رنگی که در مقالات بعدی بطور کامل تر به اون ها اشاره خواهم کرد اینه که ؛ وقتی برای ساختن هر رنگی در ابتدا با استفاده از نشانگر موس رنگ مورد نظر را در پالت رنگ پیدا می کنید؛ باید به کد رنگی CMYK بدست آمده توجه کنید.
کد رنگ ها باید با پله های 5 تایی رند شوند ، ولی رند کردن به سمت بالا یعنی زیاد یا به سمت پایین یعنی کم ؟ پاسخ این سوال در مورد رنگ مشکی رند کردن به سمت پایین. یعنی اگر کد بدست آمده برای مشکی عددی معادل 27 می باشد شما باید کد را به 25 تغییر بدین تا کد مشکی شما در حالت استاندارد قرار بگیره .
نکته حائز اهمیت اینه که منظور از پله های 5 تایی جهت رند کردن یعنی شما اعداد را از صفر پایه با پله های 5 تایی در نظر بگیرید ؛ حالا اگر کدی که بطور اتفاقی بدست آوردید یک عدد با پله استاندارد فاصله داره فقط همون یک عدد را در نظر بگیرید و عدد کد رنگ را به یک پله رند برسونید.
شاید بپرسید مگه یک یا دو درصد تاثیر داره !؟ باید بگم بله . چون شما دو درصد خطا را خودتون با رند نکردن در زمان طراحی ایجاد می کنید که همین خودش می تونه در چرک شدن رنگ تاثیر داشته باشه ؛ ضمنا حدود 2 الی 3 درصد هم حداقل در زمان چاپ تغییر ایجاد می شه و اینجاست که نتیجه حاصله با انتظار شما متفاوت خواهد بود . در همین راستا بد نیست دلیل فاصله 5تایی پله ها را هم عرض کنم ؛ و اون اینه که چشم انسان در تشخیص رنگ ها تفاوت را با درصدهای 5 تایی که عرض شد می تونه تشخیص بده و مابین این درصدها براش قابل تشخیص نیست.
آرفاگرافیک ( www.arfagraphic.com ) سعی دارد با مقالات آموزشی کوتاه ولی کاربردی ؛ خدمتی هرچند کوچک به صنعت چاپ در ایران عزیز کرده باشد .